Rokovania medzi vládou a U. S. Steel sa ešte neskončili

18.01.2013 Bratislava

Bratislava 18. januára (TASR) - Rokovania medzi vládou a predstaviteľmi U. S. Steel o tom, aby americký koncern zostal pôsobiť na Slovensku, sa ešte neskončili a ministerstvo hospodárstva (MH SR) preto zatiaľ nemôže informovať o žiadnych záveroch. "Rokovania stále prebiehajú a riešia sa možnosti, ktoré by bolo možné ponúknuť zo strany štátu," uviedol dnes pre TASR hovorca ministra hospodárstva Stanislav Jurikovič.

Informácie o tom, že spoločnosť U. S. Steel uvažuje o predaji svojej oceliarne na východe Slovenska potvrdil ešte vlani v novembri predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) po stretnutí s prezidentom amerického koncernu Davidom J. Rintoulom. V prípade, že by sa spoločnosť rozhodla ostať podnikať na území Slovenska, vláda je podľa premiéra pripravená rokovať o ďalšej spolupráci medzi štátom a oceliarňami.

Nepotvrdené informácie o tom, že americký koncern U. S. Steel Corporation, ktorý je materskou spoločnosťou najväčšej oceliarskej továrne v strednej Európe U. S. Steel (USS) Košice, zvažuje odpredaj svojej európskej dcéry, sa objavili v prvej polovici novembra 2012. O predaji spoločnosti sa však špekulovalo už predtým. USS Košice zamestnával koncom minulého roka 11.095 ľudí.

Ako potenciálneho kupca uvádzali médiá najväčšieho svetového producenta ocele ArcelorMittal, ktorý vlastní známy indický multimiliardár Lakshmi Mittal. Hovorilo sa aj o záujme nemeckej spoločnosti ThyssenKrupp, či ukrajinských oceliarov. Denník Hospodárske noviny v januári tohto roka informoval, že o kúpu oceliarní v Košiciach sa okrem ruského Evrazu Romana Abramoviča a ukrajinského Metinvestu Rinata Achmetova zaujíma aj ruská ťažobná firma Metalloinvest pôvodom uzbeckého miliardára Ališera Usmanova.
 

Vyberte región